Angst voor vuurwerk

 

De eindejaarsperiode komt weer snel dichterbij. Veel van onze dieren beleven deze periode met heel wat minder plezier dan ons. Vuurwerkflitsen en knallen veroorzaken heel wat angst bij onze huisdieren. Dit kan zich uiten in abnormaal gedrag zoals bijvoorbeeld overdreven veel janken, miauwen of blaffen; zich verstoppen, onzindelijkheidsgedrag in huis, geen rust vinden, veel smekken, slikken en speekselen, proberen in paniek te ontsnappen.

Merkt u één of meerdere van deze symptomen op bij uw dier, dan is het belangrijk op tijd de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen voor oudjaar. Hieronder enkele tips:

 1.  Voorzie een veilige verstop plek voor je hond of kat. Een bench is voor een hond die eraan gewoon is een prima plaats. Bescherm deze eventueel nog extra met een grote handdoek/laken erover, zodat de flitsen minder zichtbaar zijn. Sluit de hond niet op in de bench, maar zie dat hij er zelf in en uit kan als hij er behoefte aan heeft. Voor een kat is een kartonnen doos een een fijne plek voor zich weg te steken. Zet het wel ruimschoots op tijd in de ruimte. Kiest je huisdier zelf voor een andere schuilplek, probeer hem daar dan niet vanuit te halen, maar pas deze plek desnoods aan, zodat het de ideale schuilplaats wordt voor uw dier.
 2. Creëer een veilige omgeving, vermijd scherpe of breekbare voowerpen in de ruimte. Blijf in de buurt van uw huisdier.
 3. Scherm op de avond zelf het dier zo veel mogelijk af van de prikkels. Sluit de gordijnen of rolluiken en laat zachtjes muziek spelen.
 4. Ga op tijd buiten met je hond, ruim voordat het vuurwerk begint en hou hem aangelijnd. Zorg dat je zelf niet te hevig reageert bij een plotse knal of flits. Blijf desnoods even staan en laat je hond even herstellen van de schrik.
 5. Zie dat je kat niet meer buiten is, ruim voordat het vuurwerk begint.
 6. Sluit alle ramen en deuren zodat je huisdier niet in paniek ontsnapt.
 7. Probeer tijdens het vuurwerk je huisdier af te leiden, door er mee te spelen of wat lekkers te geven.
 8. Probeer zo normaal mogelijk te doen tegen je dier. Laat merken dat je er bent, maar probeer niet overdreven te knuffelen of te aaien als ze angstig reageren, omdat je hiermee hun angst bevestigd.
 9. Straf je dier ook niet voor eventueel ongewenst gedrag, maar beloon het met snoepjes als het gewenst (rustig) gedrag vertoond op het moment dat het vuurwerk wordt afgestoken.
 10. Dieren met extreme angst zijn zeker gebaat met gedragstherapie, deze moet wel ruim op voorhand gestart worden.
 11. Gebruik geen sterk verdovende middelen. Ze gaan soms enkel spierverslappend werken, maar doen niets aan de angst die het dier voelt. Er zijn andere geschikte producten verkrijgbaar, die veilig zijn en uw huisdier helpen deze stressvolle periode door te komen. Neem gerust voor meer informatie contact op met de praktijk.
 12. Fijne feesten voor iedereen!