Noodgeval

Met noodgevallen bedoelen we aandoeningen waarbij snel handelen vereist is om dodelijke afloop of ernstige complicaties te voorkomen.
Twijfel je of een bepaalde situatie spoed is, bel dan gerust even naar de praktijk:
03/22713 36
of 0488/ 63 61 67.

Aanrijding/val uit raam of van een terras

Laat uw huisdier na een aanrijding of val altijd onderzoeken, ook al lijkt er niets aan de hand. Maar vooral als zijn/haar algemene conditie snel achteruit gaat. Hiermee bedoelen we ondermeer ademhalingsproblemen, uit- en inwendige bloedingen, botbreuken, suf en amper nog reageren.

Erg bloedverlies

Bij “spuitende” bloedingen aan een voor- of achterpoot in de oksel of lies moeten de bloedvaten dicht gedrukt worden. Dit kan met een verband, een handdoek of zelfs met je vingers.

Snel dikker wordende buik

Wanneer uw hond probeert zonder resultaat over te geven en de buik wordt snel dikker (opzwellen) achter de ribboog kan er sprake zijn van een maagtorsie. Dit komt vooral voor bij grote honden, met een diepe borstkast (dobberman, rottweiler, dog, bouvier).

Niet kunnen plassen bij katers en reuen

Wanneer er enorm veel moeite moet gedaan worden om te plassen, waarbij er amper enkele druppels urine of helemaal niets te zien is, dan kan dit wijzen op een verstopping. Bij verlate behandeling is er kans op blijvend nierfalen/dood.

Bel de praktijk bij noodgeval: 03/227 13 36 of 0488/63 61 67.

Ernstige problemen met ademhalen

Dieren die ademhalen met veel geluid, blauwe tong en snakken naar adem. Ze raken snel in paniek en durven niet te gaan liggen. Probeer uw dier niet te erg te fixeren en zoveel mogelijk stress te vermijden, vermits dit fataal kan zijn. Probeer een zo goed mogelijke ventilatie te voorzien.

Brandwonden

Met name bij grotere oppervlakken door bijvoorbeeld kokend water of frituurvet.

Oververhitting

Kan ontstaan wanneer een dier op een warme dag in de volle zon in de auto heeft gezeten. Dit kan zelfs al na enkele minuten bij gevoelige (brachycephale) rassen! Symptomen zijn hoog oplopende lichaamstemperatuur (tot 40-41°C), wankelen op de poten, hijgen en ademhalingsproblemen. Probeer je dier af te koelen met natte handdoeken over/onder hem te leggen op weg naar de praktijk.

Vergiftiging

Indien mogelijk, de verpakking meenemen. Antigifcentrum raadplegen: 070 24 52 45.

Voortdurend braken en/of diarree

Braken en/of diarree met snelle achteruitgang van de conditie. Natuurlijk vooral bij pups en kittens spoed.

Bij vergiftiging Antigifcentrum raadplegen op 070 24 52 45

Allergische reacties

Indien bepaalde lichaamsdelen van je huisdier plots enorm beginnen te zwellen (kop, neus,
poten). Meestal heeft het dier ook duidelijk jeuk. Braken en ademnood kunnen ook optreden.

Epilepsie-aanval

Bij een epilepsieaanval reageert het huisdier niet op de eigenaar, valt neer, met stijve of trillende poten, open ogen met wijde pupillen, speekselen, urineverlies en soms ontlasten. Wanneer de ene aanval direct wordt gevolgd door een nieuwe neem dan direct contact op.

Huidwonden die gehecht moeten worden

Bij grote bijt- of scheurwonden is het het beste om binnen de 6 uur te hechten, anders is er een vergrote kans op infectie.

Diepe wonden van buik of borst

Het hart, de longen of de buikorganen kunnen geraakt zijn. Altijd laten onderzoeken, ook al lijkt er niet veel aan de hand

Hypoglycemie of suikertekort bij kleine honderassen

Chihuahua pups (en andere pups van toy-rassen) zijn erg gevoelig voor suikertekorten. Als je pup niet goed en vaak eet, hou hem dan in het oog. Bij een suikertekort wordt je pup suf, krijgt het koud en begint vaak te zwijmelen. Geef zo snel mogelijk oraal druivensuiker met een spuitje.

Share this:

Facebook Twitter Google Plus